Jak vybrat LED žárovku?

Klasickým halogenovým žárovkám pomalu odzvoňuje a jejich místo rychle obsazují LED žárovky. Pokud si ale jednu chcete koupit, zjistíte, že je jich mnoho různých druhů s rozmanitými vlastnostmi a funkcemi, což může být matoucí.

Ale nebojte se, v tomto článku vám ukážeme, jak vybrat LED žárovku, která bude odpovídat vašim potřebám a přinese do vašeho domova světlo, jaké si zaslouží.

Vybrat z nabídky LED žárovek
led žárovka

OKAY Tip: Pro zajímavou a netradiční atmosféru zvolte třebu SMART žárovku Niceboy s barevným světlem a ovládáním pomocí mobilní aplikace.

led žárovka

Proč jsou LED žárovky tak oblíbené?

LED žárovky jsou dnes velmi oblíbené a používané, a to hned z několika důvodů. Mají vysokou energetickou účinnost, takže spotřebují mnohem méně energie než tradiční žárovky. Kromě toho také nabídnou nadprůměrnou životnost: vydrží v provozu 20 000 až 50 000 hodin, tedy pětkrát déle než klasické žárovky.

Vyznačují se také vysokou svítivostí, i když je vstupní napětí nízké. Potěší vás také, že mají okamžitou světelnou účinnost – okamžitě po rozsvícení poskytují 100 % svého výkonu. V neposlední řadě LED žárovky neobsahují rtuť, díky čemuž se dají recyklovat a jsou bezpečnější k použití a šetrnější vůči životnímu prostředí.

Nákup LED žárovky snadno a rychle

  • Zjistěte, jaký typ patice potřebujete
  • Ujasněte si, jaký světelný výkon bude ideální
  • Podle typu místnosti zvolte tu správnou barvu světla
  • Vyberte si kvalitní a dostupnou LED žárovku

Bez správného závitu to nepůjde

Každou LED žárovku vybírejte podle závitu vašeho svítidla – aby do něj šla žárovka nasunout, musí být stejného typu. Pozor, závit a patice nejsou to stejné! Závit se do svítidla šroubuje, zatímco patice zasunuje.

Nejčastěji se setkáte s dvěma základními typy závitů žárovek. Větší E27 se vyskytuje u všech typů žárovek a nejčastěji u klasických stropních či nástěnných svítidel. Menší závit E14 využijete hlavně v lampách, bodových svítidlech nebo lustrech složených z více žárovek. Kromě toho narazíte také na patici GU10, kterou využijete především v bodovkách, případně patici G9, jež se používá v novějších svítidlech.

OKAY Tip: Věděli jste, že písmenko E u označení závitů E27 a E14 je odvozeno od vynálezce žárovky Thomase Edisona?

led žárovka

Ideální svítivost pro pohodový večer 

Svítivost LED žárovek neboli světelný tok udává malá číslice na krabici žárovky, která v lumenech popisuje množství světla, jež žárovka vydává. Čím více lumenů, tím více světla. Jestli si tedy rádi užíváte podvečerní čtení v posteli, doporučujeme LED žárovky s vyšším světelným tokem a vaše oči se nebudou příliš namáhat.

A pokud preferujete teplé a útulné prostředí, zvolte LED žárovky s nižším světelným tokem a užívejte si pohodu bez oslnění. V přiložené tabulce svítivosti si přečtěte, jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými typy žárovek. Počet wattů dnes už není tolik důležitý, protože tento údaj ukazuje jen spotřebu a ne svítivost.

Světelný tokKlasická žárovkaHalogenová žárovkaLED žárovka
220 lm25 W18 W4 W
400 lm40 W28 W6 W
700 lm60 W42 W10 W
1 300 lm100 W70 W18 W
garance spokojenosti

Barva světla – jakou chcete atmosféru?

Správná barva světla může vašemu interiéru dodat úplně jinou náladu! Pokud chcete světlo, které je co nejvíce podobné klasické žárovce, volte teplou bílou barvu vhodnou třeba do obýváku nebo do ložnice. Tento typ světla je měkčí a uklidňující, ideální pro pohodlné a relaxační prostředí.

Jestli naopak potřebujete ostré světlo pro práci nebo studium, sáhněte po neutrální bílé barvě, která vám dodá energii a koncentraci.

Máte-li rádi moderní a futuristický vzhled, volte chladnou bílou barvu, která poskytne vašemu interiéru zářivou atmosféru ideální např. do kuchyně či koupelny. 

Kde LED technologii také využijete?

LED lampičky

Stolní i stojací LED lampičky jsou vhodným doplňkem každého interiéru a nabízejí velké množství typů provedení i designu. Řada z nich navíc disponuje praktickou funkcí stmívání, díky které si můžete nastavit přesně takovou intenzitu světla, jakou právě potřebujete.

Stolní LED lampička

Stolní LED lampička Winner Group s vestavěným displejem a 7 úrovněmi nastavení světla.

světelný řetěz

Nádherný světelný řetěz X-Site, který svým vzhledem připomíná ohňostroj a disponuje osmi režimy osvětlení.

Dekorativní LED osvětlení

Dekorativní LED osvětlení zkrášlí každý domov a dodá mu jeho vlastní kouzlo. Můžete si vybrat z široké škály LED světelných řetězů, které navodí úžasnou atmosféru, neonových obrazců jako originálních dekorací, nebo LED svítidel v nejrůznějších tvarech.

Největší výběr LED žárovek v OKAY

Pro největší výběr kvalitních LED žárovek i těch klasických navštivte OKAY. Vyberte si z velkého množství modelů ve všech cenových kategoriích a díky našim dlouhodobě nejnižším cenám ušetříte!

Pokud se rozhodnete pro nákup nového elektra v OKAY, můžeme vám zaručit 100% garanci spokojenosti – jestli s ním nebudete spokojeni, můžete je vrátit do 30 dnů bez udání důvodu zdarma.

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyňe

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Článek pro vás připravil:

Martin Sluka

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.