OKAY rádce: 5 tipů, jak odstranit nečistoty z matrace

Nečistoty, jako jsou pot, prach, roztoči, krev, moč nebo jiné skvrny, mohou způsobit nejen nepříjemný zápach, ale i alergie, podráždění kůže nebo dokonce infekce. Jak čistit matraci, aby si udržela svěžest?

Zobrazit nabídku matrací
jak odstranit nečistoty z matrace
jak odstranit nečistoty z matrace

1. Tip: Jak vyčistit matraci od moči

Moč je jedna z nejčastějších nečistot, které se na matraci mohou dostat. Ať už mělo nehodu dítě, starší člověk, nebo je na vině domácí mazlíček, moč pronikne hluboko do matrace a zanechá tam nevzhlednou a zapáchající skvrnu. Jak se ji zbavit?

Nejdříve utři moč papírovými ručníky nebo hadříkem, čímž zabráníš jejímu dalšímu rozšíření. Pak můžeš zkusit některou z následujících metod:

  • Citronová šťáva, ocet nebo alkohol mají dezinfekční a bělicí účinky. Aplikuj je na skvrnu a nech je působit půl hodiny. Potom zbytky moči a čisticího prostředku odstraň kartáčem nebo houbičkou.
  • Zkus smíchat peroxid vodíku, sodu a mýdlo. Tím vytvoříš směs, kterou nastříkej přímo na skvrnu a po několika minutách působení zbytky směsi vysaj vysavačem.
  • Vytvoř pěnu z prášku na praní a vody a nanes ji na zaschlou skvrnu. Nech ji působit půl hodiny a potom seškrábni zbytky.
  • Posyp skvrnu sodoua nech ji na matraci alespoň 3 hodiny, ideálně přes noc. Soda vysaje vlhkost a pachy z matrace a zanechá ji čistou a svěží. Potom sodu vysaj vysavačem.

Pokud je skvrna stále vidět, opakuj některý z výše uvedených postupů tak dlouho, dokud nezmizne.

2. Tip: Jak vyčistit krev z matrace

Ať už jde o menstruační krvácení, škrábnutí, řeznou ránu nebo krvavý nos, krev dokáže zanechat na matraci nepěknou a obtížně odstranitelnou skvrnu. Jak se jí zbavit?

  • Smíchej vodu a peroxid vodíku v poměru 2:1 a nalij směs do rozprašovače. Postříkej skvrnu z krve a nech působit asi 10 minut. Poté skvrnu utři čistým hadříkem nebo papírovým ručníkem.
  • Vytvoř pastu ze směsi jedlé sody a vody. Nanes ji na skvrnu, nech působit a po několika hodinách odstraň zbytky a matraci vysaj.

Používej pouze studenou vodu, protože teplá nebo horká voda by mohla způsobit, že se krev zafixuje do matrace a bude ještě těžší ji odstranit. Vždy čisti skvrnu od okraje směrem do středu, čímž zabráníš dalšímu rozšiřování. Po každém postupu na poškozené místo nanes dezinfekci.

jak odstranit nečistoty z matrace

3. Tip: Jak vyčistit matraci od roztočů

Roztoči jsou mikroskopičtí živočichové, kteří se živí odumřelými buňkami lidské kůže a vlasy. Mohou způsobit alergie, astma, ekzém nebo jiné zdravotní problémy. Jak se jich z matrace zbavit?

  • Pravidelně matraci větreja vystavuj ji slunečnímu záření. Snížíš tím vlhkost a teplotu, ve které se roztočům v matraci nejvíce daří.
  • Pravidelně vysávej matraci vysavačem s HEPA filtrem.
  • Používej antialergenní potah na matraci, který zabrání pronikání roztočů do matrace. Potah pravidelně per v pračce na vysokou teplotu, čímž zabiješ roztoče i jejich vajíčka.
  • Používej speciální sprej proti roztočům s přírodními látkami (například tea tree olej, levandulový olej nebo eukalyptový olej), které mají antibakteriální a repelentní účinky a tak pomáhají odstraňovat a odpuzovat roztoče z matrace.
  • Používej vrchní matraci. Kvalitní topper chrání matraci před vším, co by ji mohlo ušpinit a snadno se pere v pračce na teplotu 60 stupňů.
Vrchní matrace Daidalos

Vrchní matrace

Koupit vrchní matraci
Matracový chránič Klinipur

Matracový chránič

Koupit matracový chránič

4. Tip: Jak vyčistit molitanovou matraci

Molitan snadno nasákne vlhkost a nečistoty. Proto je třeba ho čistit opatrně. Především dbej na to, aby se molitan po každém kroku pečlivě vysušil. Předejdeš tak potenciálnímu problému s plísní.

  • Správné sušení: Nikdy nesuš molitanovou matraci v sušičce nebo na přímém slunci, čímž předejdeš ztvrdnutí nebo deformaci. Vždy nech matraci volně vyschnout na stinném a suchém místě.
  • Odstranění zápachu: Pro eliminaci zápachu posyp matraci jedlou sodou a nech působit alespoň 3 hodiny, ideálně přes noc. Jedlá soda absorbuje zápachy a vlhkost. Potom sodu z matrace vysaj vysavačem.
jak odstranit nečistoty z matrace
  • Dezinfekce: Pro dezinfekci matrace použij sprej s alkoholem nebo octem. Postříkej tím matraci a nech roztok zaschnout. Alkohol i ocet bakterie a plísně účinně zlikvidují.
  • Vysavač:Pokud máš vysavač na čištění koberců s funkcí mokrého vysávání, můžeš ho použít i na molitan.
  • Praní v pračce:Menší dětské matrace můžeš také vyprat v pračce na nízký stupeň nebo ručně s jemným pracím prostředkem.
jak odstranit nečistoty z matrace

5. Tip: Jak vyčistit matraci z paměťové pěny

  • Pravidelně vysávej prach a nečistoty z matrace vysavačem. Nezapomeň na švy a záhyby, kde se může schovávat více prachu.
  • Pokud se na matraci objeví skvrny, použij jen trochu mýdlové vody nebo čističe určeného pro paměťovou pěnu. Otři skvrnu hadříkem nebo houbičkou. Dávej pozor, aby matrace nebyla moc mokrá, jinak by se mohla zdeformovat.
  • Pokud matrace zapáchá, posyp ji jedlou sodou a nech ji působit několik hodin. Soda odstraní pachy a vysuší vlhkost. Potom vše vysaj vysavačem.
  • Nech matraci dobře uschnout na vzduchu nebo ji usuš fénem se studeným foukáním. Horký vzduch by mohl poškodit paměťovou pěnu. Před tím, než si na matraci lehneš nebo ji zakryješ povlečením, ujisti se, že je úplně suchá.

OKAY Tip:  O stav matrace je potřeba se pravidelně starat. Přečtěte si 6 bodů pro prodloužení životnosti matrace na našem blogu.

Jak zabránit plísni na matraci

Používej lamelový či laťkový rošt. Zajišťují pod matrací správnou cirkulaci vzduchu, což je pro prevenci plísní klíčové. Nezapomínej pravidelně větrat místnost. Matraci také pravidelně otáčej a dávej jí čas na vyvětrání třeba i hned po probuzení.

Největší výběr nábytku v OKAY!

Pro největší výběr kvalitního nábytku navštiv náš e-shop.

Vyberte si z našich modelů ve všech cenových kategoriích a díky našim dlouhodobě nejlepším cenám ušetříš!

Pokud se rozhodneš pro nákup nového elektra a nábytku v OKAY, můžeme ti zaručit 100% garanci spokojenosti, nebo můžeš produkt vrátit do 30 dnů bez udání důvodu zdarma.

Máme skladem největší výběr nábytku i elektra za nejlepší ceny!

Prohlédněte si další nabídku nábytku

Sedačky

Postele

Kuchyně

Ložnice

Matrace

Obývací
pokoje

Dřevěný nábytek

Doplňky
do bytu

Koupelny

Kanceláře

Článek pro vás připravil:

Vojtěch Pospíšil

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.