Jak na vánoční úklid

Vánoce se kvapně blíží mílovými kroky a začíná být všude cítit lehká předsváteční nervozita. Pomalu se poohlížíte po dárcích, hledáte v sešitě zapsané oblíbené recepty na vánoční cukroví a pozvolna začínáte domácnost připravovat na velkou očistu. Jak na vánoční úklid domácnosti připravit nejen své nervy, ale i energii a veškeré nezbytnosti, vám poradíme v našem článku.

Vysávající muž

V každé místnosti vysajte největší plochy, srovnejte poházené věci, umyjte nádobí, utřete prach a poblahopřejte si, protože vánoční úklid domácnosti je za vámi.

OKAY Tip: Prohlédněte si nabídku pomocníků na úklid, kteří jsou momentálně v akci.

Robotický vysavač Concept Perfect Clean

Představte si, že ráno odcházíte do práce, zapnete robotický vysavač, odpoledne přijdete domů a byt je krásně uklizený. To zní dobře, ne?

Vánoce přece nejsou o úklidu

Je pravda, že Vánoce jsou především o rodinné a přátelské sešlosti, případně obdarování milovaných blízkých. Jistě však uznáte, že se bude dobrá nálada a nejkrásnější svátky v roce, lépe slavit v hezké, čisté a uspořádané domácnosti. Je dokázáno, že čisté a uklizené prostředí působí na naše nervy jako balzám.

OKAY Tip: Už máte vybrané to správné vánoční osvětlení? Máme pro vás nápady, jak světýlky rozzářit domácnost i zahradu. Více se dozvíte v našem článku.

4 tipy pro co úklid bez stresu

  • Nenechávejme úklid bytu na poslední chvíli nebo jen na víkend, snažte se uklízet průběžně. Říká se, že trochu, ale často, je pro většinu lidí mnohem méně stresující.
  • Připravte si plán, kde si dopředu rozplánujete co je vše potřeba uklidit.
  • Využijte každou minutu – máte čas tak akorát 10 minut? Nevadí, urovnejte třeba jen jednu zásuvku nebo poličku.
  • U jednotlivých činností se zbytečně nezdržujte. Nečtěte časopisy, nezkoušejte si nenošené oblečení. Prostě vše ukliďte a běžte dál.
Tyčový vysavač Gorenje

Čistota půl zdraví je heslo, kterým se při úklidu bytu či domácnosti řídí snad každý.

Ježíšek se stejně narodil ve chlévě

Když už je opravdu krize a prostě jste uklidit nestihli, vzpomeňte si, kde se Ježíšek skutečně narodil – ano ve chlévě. Tak jen v rychlosti před nebo na Štědrý den umyjte a ukliďte nádobí, srovnejte přehozy a polštáře na pohovce, vysajte, vyvětrejte, poskládejte rozházené oblečení a časopisy do skříně a utřete prach z televize, poliček a stolu.

Tepovač Kärcher

Tepovač si poradí se skvrnami na kobercích a čalounění.

Čistota půl zdraví v každé místnosti

Zaměřte se na úhledné a přitom precizní urovnání věcí, setření prachu, omytí ohmataných ploch a popatlané kuchyně. Vyperte záclony a vyklepejte koberce. Změřme se na jednotlivé místnosti v domě.

Obývací pokoj

Všechny textilie sundejte, a vyperte nebo vytřepejte. Poté pokračujte utřením prachu z nábytku. Porcelán, sklo a vystavené předměty na policích opatrně omyjte nebo zbavte prachu. Umyjte jak okna, tak dveře, vyluxujte podlahu, očistěte a rovnou ošetřete vhodnými prostředky sedací soupravu.

 

Ložnice

Zde asi budete postupovat zcela běžným způsobem. Převlékněte povlečení a navíc vyluxujte matraci postele ze všech stran a nechte je rozhozené, aby k nim měl přístup vzduch. Zároveň utřete na vyvýšených místech (skříni, lustru, stolních lampičkách) prach. Naposledy vyluxujte a vyčistěte koberec.

Koupelna

Tady se možná trochu zapotíte. Mytí zašlých spárů v koupelně totiž vyžaduje nejen trpělivost, ale také námahu. Zašlý lesk kachličkám vrátíte třeba obyčejným octem. Vyleštěte zrcadla, vytřiďte prázdné tuby od šamponů a hoďte do pračky textilní předložky.

Kuchyň

Tady to bude série běžných úkonů, které provádíte bez ohledu na vánoční úklid. Zde však uklízejte až naposled, až vše dopečete, připravíte atd. Začněte důkladným čištěním trouby, sporáku a digestoře. Pokračujte na stůl a židle, u čehož rovnou sundáte veškeré nevánoční i vánoční dekorace, vyperete ubrus a můžete i zredukovat zásuvky s kořením.  

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní

telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky

nádobí

Vestavné

spotřebiče

Smart

elektro

Vysavače

Péče

o tělo

Do

kuchyně

Mikrovlnné

trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Příslušenství

ELEKTRO

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní

telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky

nádobí

Vestavné

spotřebiče

Smart

elektro

Vysavače

Péče

o tělo

Do

kuchyně

Mikrovlnné

trouby

Audio

Sporáky

Příslušenství

Sluchátka


Článek pro Vás připravila Jana Houbová

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.