OKAY rádce: Jak na uchycení poličky na zeď?

Poličky jsou praktickým a dekorativním doplňkem na zeď, který oživí každý interiér. Ať už potřebujete místo na knihy, květiny, fotky nebo drobné předměty, polička vám pomůže vytvořit útulnou a osobitou atmosféru. Ale jak uchytit poličku na zeď bezpečně aby nepadala?

V tomto článku vám poradíme, na co si dát pozor a jaké nástroje a materiály použít.

Vyberu si poličku
polička na zeď
polička na zeď

Jak vybrat poličku na zeď

Police nemusí být jen pár kusů dřeva sbitých dohromady. V OKAY.cz nabízíme řadu designových kousků ze skla či ohýbaného dřeva, které dodají místnosti neotřelý vzhled. Některé police lze navíc osadit LED osvětlením, které prozáří místnost a dodá jí útulnou atmosféru.

Aby i vaše police perfektně pasovaly ke zbytku vybavení, nabízíme širokou varietu barevných odstínů. Na zdi tak můžete mít od polic bílých či krémových přes antracitově černé až po netradiční betonové kousky. Máte-li radši dřevěné police, potěší vás dekory v provedení dub, jilm či borovice.

Koupit

Proč je důležitá správné uchycení police?

Polici musíte namontovat tak, aby byla stabilní a nepadala. Nesprávně namontovaná police může při pádu poškodit nejen váš majetek, ale v nejhorším případě představuje nebezpečí i pro vás a vaše blízké.

Co si připravit před připevňováním poličky na zeď

Než začnete, zjistěte, z jakého materiálu je vaše zeď. Podle toho vyberte hmoždinky a kotvy, které budete k uchycení police používat. Podle materiálu pak zvolte vhodné nářadí.

polička na zeď

1. Zjistěte typ stěny

  • Plné stěny z cihel, betonu nebo kamene: Do těchto stěn můžete použít běžné hmoždinky a vruty o délce 50 mm.
  • Děrované stěny z pórobetonu (např. Ytong), keramických tvárnic nebo dutinových cihel: Tyto stěny jsou méně pevné a vyžadují speciální hmoždinky s rozpínacím mechanismem, který se roztáhne za stěnou a zajistí oporu.
  • Lehké stěny ze sádrokartonu nebo dřevotřísky. Tyto stěny jsou nejméně pevné a také potřebují speciální hmoždinky pro duté stěny. Tyto hmoždinky se buď rozevírají za stěnou nebo se zařezávají do sádrokartonu.

Vruty by měly být dostatečně dlouhé a silné, aby prošly poličkou i hmoždinkou a zajistily pevné uchycení. Hmoždinky by měly odpovídat průměru vrutů i otvorů ve zdi.

polička na zeď

2. Vyberte základní materiály

Pro uchycení poličky na zeď budete potřebovat polici, kterou chcete namontovat, držákyna police, které ji podpírají, hmoždinky, které zajišťují pevnost spojení, šrouby, kterými připevníte polici a držáky k sobě a ke zdi, a případně barvu nebo lak na úpravu police podle vašeho vkusu.

Jak poznat velikost šroubu?

Nejdůležitějšími parametry jsou průměr šroubu a délka závitu. Průměr se měří nejčastěji přes závit a vyjadřuje se v milimetrech. Délku závitu měříme od jeho začátku do konce. Dále je důležité zvolit správnou hlavu šroubu, např. plochá, křížová nebo šestihranná. Pokud máte pochybnosti, rádi vám poradíme v našem prodejním oddělení.

3. Připravte si nástroje

Dále si připravte nářadí, které budete potřebovat. Kromě vrtačkybudete potřebovat také vodováhu, metr, kladivo a šroubovák.

  • Kladivo: Kladivem zatlučete hmoždinky do stěny. Použijte dostatečně těžké a pevné kladivo, aby nárazy bez problému zvládlo.
  • Sada šroubováků: Slouží k utahování šroubů do hmoždinek a poličky. Šroubovák musí odpovídat typu a velikosti hlavy šroubu
  • Metr: Metrem změříte přesnou vzdálenost mezi dírami a výšky poličky. Metr by měl být tak dlouhý, aby pokryl celou délku poličky.
  • Vodováha: Vodováhou ověříte, zda je polička upevněná rovně. Použijte vodováhu, která je dostatečně dlouhá a citlivá, aby ukázala i malé odchylky od horizontální nebo vertikální osy.
Jak přidělat poličku na zeď

Jak přidělat poličku na zeď

Jakmile máte vše připravené, můžete začít s instalací poličky. Nejprve si změřte rozpětí konzol na spodní straně poličky. Potom si vyberte místo na stěně, kam chcete poličku umístit, a tužkou si označte, kde je třeba udělat díry pro konzoly. Pomocí vodováhy zkontrolujte, že jsou díry ve stejné výšce a rovině.

Pak už můžete začít vrtat. Vrtejte vždy na celou délku vrtáku. Do vyvrtaných děr vložte hmoždinky a přišroubujte k nim konzoly. Na konzoly položte poličku a přišroubujte ji k nim vruty.

A máte hotovo! Teď už si jen můžete užít svou novou poličku a vystavit na ní své oblíbené knihy, fotky nebo dekorace.

Jak přidělat poličku na zeď

Připevněte si na zeď i televizi

Chcete si udělat doma více místa a zároveň zmodernizovat svůj obývák? Pak zkuste dát televizi na zeď! Je to jednoduchý způsob, jak vytvořit elegantní a minimalistický vzhled. Nemusíte se bát, že by to bylo příliš složité. S naším návodem to zvládnete hravě. Ukážeme vám jaké držáky si můžete vybrat a jak je správně televizi na zeď namontovat.

Nejlepší výběr nábytku i elektra v OKAY

Pro největší výběr kvalitního nábytku i elektra navštivte náš web

Vyberte si z velkého množství modelů ve všech cenových kategoriích a díky našim dlouhodobě nejlepším cenám ušetříte! 

Pokud se rozhodnete pro nákup nového elektra v OKAY, můžeme vám zaručit 100% garanci spokojenosti. Jestli s ním nebudete spokojeni, můžete je vrátit do 30 dnů bez udání důvodu zdarma.

Máme skladem největší výběr nábytku i elektra za nejlepší ceny!

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyně

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Prohlédněte si další nabídku nábytku

Sedačky

Postele

Kuchyně

Ložnice

Matrace

Obývací
pokoje

Dřevěný nábytek

Doplňky
do bytu

Koupelny

Kanceláře

Článek pro vás připravil:

Vojtěch Pospíšil

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.