OKAY rádce: Jak funguje Dual SIM?

Dual SIM je funkce některých mobilních telefonů umožňující mít v zařízení dvě SIM karty současně. Pokud máš např. soukromé i pracovní číslo a nechceš s sebou všude nosit dva mobily, pak se ti vyplatí investovat do nového telefonu.

Pojď se s námi podívat, jak přesně to v praxi funguje.

Vybrat mobilní telefon
dual sim
dual sim

K čemu mi telefon Dual SIM bude?

Funkce Dual SIM je výhodná pro všechny, kdo disponují více telefonními čísly. Smartphone se vstupy pro dvě SIM karty se pohybuje cenově v podobné kategorii jako ostatní smartphony. Jeho cena se tak bude odvíjet od jiných požadavků, jako je např. paměť, kvalita fotoaparátu atd., nikoliv od možnosti mít v telefonu dvě SIM karty.

OKAY Tip: Chceš nový telefon a potřebuješ s jeho výběrem poradit? Pomůže ti náš článek Jak vybrat mobilní telefon.

Výhody Dual SIM jsou např:

1. Je to pohodlné.

Dual SIM ti umožňuje větší flexibilitu. Nosíš s sebou pouze jedno mobilní zařízení, ale dovolá se ti široká škála lidí. Můžeš si tedy např. vyřizovat soukromé konverzace a u toho přijímat pracovní hovory. Pokud často jezdíš do zahraničí a využíváš i výhodný tarif platný v dané oblasti, pak se ti vyplatí mít obě čísla při sobě a nemuset je před cestou pokaždé vyměňovat.

2. Můžeš na tom ušetřit.

Možná nedokážeš sehnat tarif, který by ti stoprocentně vyhovoval. Dual SIM umožňuje používat dvě různé SIM karty od různých síťových operátorů současně. To ti poskytuje větší flexibilitu výběru tarifů a poskytovatelů služeb podle tvých preferencí. Zařízení ti kromě dvou SIM karet rozdílných operátorů umožňuje používat i dvě čísla vedená pod stejným operátorem. Ušetřit můžeš i na samotné koupi telefonu. Podívej se do naší nabídky levných telefonů na konkrétní telefony s funkcí Dual SIM.

3. Máš větší pravděpodobnost dostupnosti sítě.

Ač technologie pokračují závratnou rychlostí, někdy se stane, že je v oblasti tvého pohybu špatný signál. Při dvou možnostech datového připojení k síti máš větší šanci, že alespoň jedna tvá SIM karta bude mít dostatek signálu pro přenos dat. Díky Dual SIM máš možnost přepínat mezi dvěma různými sítěmi. Chceš kvalitní a elegantní telefon, který za přijatelnou cenu obsáhne všechny tvé potřeby? Podívej se do naší nabídky Xiaomi Dual SIM!

4. Když jedno číslo zrušíš, smartphone bude stále fungovat.

To, že má telefon funkci Dual SIM neznamená, že ji musíš využít. Pokud tedy v průběhu let jedno číslo zrušíš, nijak to fungování smartphonu neovlivní. Máš-li zatím jen jednu kartu, kupuješ nový telefon a zvažuješ, jestli se ti do budoucna nebude hodit druhý vstup na SIM kartu, můžeš si telefon také bez obav vybrat. I pokud by sis druhé telefonní číslo v budoucnu nepořídil, smartphonu to neubere na jeho kvalitách.

5. WhatsApp na Dual SIM telefonu má výhody.

Díky Dual SIM můžeš mít také na WhatsAppu odděleny konverzace, např. soukromé od firemních. Stačí si přidat druhé číslo a můžeš mezi účty přepínat.

Jak si nastavit na WhatsAppu dva účty:
Nastavení > Účet > Přidat účet

A co ve chvíli, kdy telefonuješ, a někdo ti volá na druhé číslo? Záleží, jak je tvůj konkrétní telefon nastaven.

Je několik možností:

  • Bude ti umožněno druhý hovor přijmout a vyřídit, zatímco první bude přidržen.
  • Hovor nepřijmeš a volajícímu bude oznámeno, že jsi dočasně nedostupný.
  • Pokud má tvé zařízení tuto možnost, volající bude přesměrován na jiné číslo, např. do hlasové schránky.

Má Dual SIM nevýhody?

Pro začátek je vhodné zkontrolovat u operátora, zda nemá při této funkci omezeny některé síťové funkce nebo služby.

Dále je možné, že si od svého operátora budeš muset vyžádat zmenšení SIM karty, tedy vystavení nové SIM karty v závislosti na podporovaném typu velikosti slotů pro SIM karty ve smartphonu. Existují totiž různé typy velikosti karet, a tudíž i různé velikosti slotů.

dual sim

Velikosti SIM karet mohou být:

  • standardní (bývá jeden či oba sloty)
  • mikro,
  • nano.

Používání Dual SIM může mít vliv na spotřebu baterie, ale závisí to na konkrétním zařízení a způsobu jeho používání. Moderní telefony obvykle optimalizují spotřebu energie tak, aby minimalizovaly dopad na výdrž baterie.

V neposlední řadě může být funkce Dual SIM omezena softwarem nebo operačním systémem ve smartphonu. Je proto vhodné, abys pravidelně aktualizoval software svého zařízení a získal tak přístup k nejnovějším funkcím a vylepšením týkajícím se používání Dual SIM.

Dual SIM: Jak funguje?

Zařízení Dual SIM obvykle obsahuje dva sloty pro SIM karty, což uživatelům umožňuje vložit dvě SIM karty od různých operátorů. Každý slot pro SIM kartu v zařízení Dual SIM odpovídá samostatnému telefonnímu číslu a operátorovi. Zařízení Dual SIM umožňuje uživatelům plynule přepínat mezi SIM kartami.

Jak aktivovat SIM kartu na telefonu Dual SIM?

  • Pořiď si smartphone, který má dva sloty pro SIM kartu.
  • Pro použití funkce Dual SIM vylom SIM karty a vlož je do příslušných slotů ve svém zařízení

    Je možné, že si pro tento krok budeš muset u svého operátora požádat o novou SIM kartu vhodných rozměrů.
  • Aktivace SIM karty trvá jen pár minut.

    Pošli z nové karty zprávu a uskutečni hovor. Takto rychle by měla nová karta začít fungovat. Jestliže z nějakého důvodu nefunguje, zkus vypnout a následně znovu zapnout telefon.
  • Jakmile jsou SIM karty úspěšně vloženy, můžeš si přednastavit jejich používání.

    Záleží jen na tobě, jaké konkrétní volby ti nejvíce usnadní tvé fungování v praxi. Přednastavit si můžeš:

    - kterou SIM používat pro hovory a pro zprávy,
    - kterou SIM používat pro datové připojení.

    Zvolit také můžeš střední cestu, tedy že přednastavení neuděláš. V takovém případě by ti smartphone měl umožnit volit si SIM kartu před uskutečněním hovoru či odesláním zprávy. Některé typy zařízení ti dokonce umožní uložit si svůj výběr u konkrétního kontaktu pro budoucí komunikaci. I v případě, kdy jsi využívání SIM karet přednastavil, máš možnost ručního výběru sekundární SIM karty, kdykoliv je to potřeba.

Typy Dual SIM

Jak poznáš, že tvůj telefon podporuje Dual SIM? Zkontroluj specifikace zařízení poskytnuté výrobcem nebo se poraď s uživatelskou příručkou. Zařízení Dual SIM obvykle obsahují dva sloty pro SIM karty, které umožňují vložení dvou SIM karet současně.

Pokud si telefon teprve vybíráš, můžeš volit z následujících variant u Dual SIM:

  • Telefon má dva fyzické sloty pro SIM kartu.

    Základní řešení, kdy můžeš mít v telefonu dvě čísla
  • Telefon obsahuje tzv. hybridní Dual SIM slot.

    V tomto případě je v telefonu jeden klasický slot na SIM kartu a druhý ti dává na výběr, zda jej využiješ pro další telefonní číslo, nebo zda do něj vložíš paměťovou kartu a získáš tak větší prostor pro ukládání dat.
  • Speciální možností je pak virtuální SIM karta.

OKAY Tip: V následujícím článku ti poradíme, nejen jak platby v mobilu nastavit, ale také jak správně platit mobilem bez obav.

Co je eSIM a jak funguje?

eSim se stáhne na čip tvého telefonu. Takovýto telefon má tedy jeden fyzický slot na SIM kartu a dále pak virtuální slot, na nějž se nahrává eSIM karta. Profil tvého druhého telefonního čísla bude nahrán na čip v telefonu a fyzickou kartu k němu nepotřebuješ. Pro funkci eSIM je však nezbytné, aby ji podporoval také tvůj operátor.

Největší výběr v OKAY!

Vybírej z naší nabídky telefonů. Nakupování s námi je jistota díky programu Garance 100% bezpečnosti. Vyzkoušej si zboží a v případě nesrovnalostí jej můžeš do 30 dnů zdarma vrátit.

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyně

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Článek pro vás připravil:

Kateřina Musilová

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.