Grilovací sezóna zahájena!
Jste připraveni vstoupit do nové grilovací sezony? Už máte nachystaný gril a vypsané všechny recepty, co jste viděli na Instagramu nebo odkoukali od kulinářské hvězdy Zdeňka Pohlreicha? Pak se můžete směle pustit do nažhavení grilua nechat vzplanout svoje chutě.
Čistota na prvním místě
Zima byla dlouhá, první teplé dny jsou už tady a na své si přijdou milovníci steaků, špízů a šťavnatých ryb. Skutečně jste však připraveni nejen chuťovými pohárky? Čím by se rozhodně mělo začít je důkladné vyčištění grilu. Pokud jste to po minulé sezóně nestihli a nechali přes zimu uležet, neobejdete se bez drátěnky a škrabky. Nezapomínejte však použít speciální čisticí prostředky.
Kde grilovat?
Nabídka grilůje dnes velmi široká a stačí si pouze vybrat – elektrický, plynový nebo na dřevěné uhlí?
Grilovat můžete už naštěstí i celoročně doma a nejste závislý na teplých a slunečných dnech. Kontaktní grily se totiž bez problému vejdou všude.
Další možnost je na zahradě, dvoře či na terase. Na to jsou nejlepší grily s větší plochou, které najdete jak plynové, tak na dřevěné uhlí.
Ne každý má však zahradu, chatu nebo pronajatý pozemek za panelákem. Nabízí se tedy možnost grilovat na balkóně s riskem naštvaných sousedů, které nepozvete, ale ucítí lákavou vůni.
Můžete využít veřejné grilování na grillpointech, které jsou nejčastěji umisťovány v parcích, na dětských hřištích nebo kempech.

Samozřejmostí jsou i přenosné a lehčí grily, se kterými můžete vyrazit do parku, nebo za město užívat romantiku nebo nerušené posezení s přáteli.
Kulinářské potěšení
Abyste si připravili šťavnatý steak nebo chutnou zeleninu, nemusíte být šéfkuchař. Stačí se držet pár jednoduchých rad. Maso stačí správně opéct, ochutit dobrou solí a čerstvě namletým pepřem. Kvalitní maso je takové, které je z kvalitního chovu a správně vyzrálé, rozhodně se nejedná o předem připravené a marinované maso ve fólii z obchodu. Jednoduchá rada je i to, abyste steak nesolili moc dopředu. Sůl totiž vytahuje šťávu. Stačí tedy těsně před položením na gril nebo po grilování.
Délka grilování závisí na velikosti a tloušťce masa, menším kouskům bohatě stačí pár minut, těm větším je však potřeba se věnovat déle. Kuřecí steak by měl být dopečený, hovězímu stačí být připraven medium rare, uvnitř by mělo maso zůstat libově růžové.

Nebuďte netrpělivý a než se do masa zakousnete, nechte jej "dojít". Stále totiž, i po vyjmutí z grilu, pokračuje proces dopékání. Příliš rychlým zásahem by maso přišlo o svou šťavnatost.
Jak grilovat ryby?
Jsou zdravé, chutné a hlavně dietní a lehké. Rybám se snad nedá nic vytknout. Tady víc než kdekoliv jinde se vyplatí vsadit na čerstvost. Čím čerstvější, tím zkrátka lepší. Nemusíte si kupovat ani drahého lososa nebo tuňáka. Sáhnout můžete i po pstruhovi, makrele nebo candátovi.

Velká výhoda ryb je, že je nemusíte dlouho dopředu nechávat naložené v marinádě. Chuť čerstvé ryby stačí podtrhnout čerstvýma bylinkami, citrónem, solí a pepřem. A pokud byste chtěli být už opravdu šéfkuchař, nebojte se nechat na rybě rozpustit kousek másla. Pozor však, aby se ryba nepotrhala, je totiž velmi jemná. Stačí mít dobře vyčištěný rošt, pomazat grilovací plochu olejem a pořádně ji rozpálit. Také příliš nespěchejte s otáčením, buďte trpělivý a použijte kvalitní grilovací pomůcky.
Nezapomnělo se ani na vegetariány
Nejen maso se dá chutně ugrilovat. Můžete se pustit do zeleniny, hub nebo sýru. Stačí je ochutit kvalitní solí a čerstvým pepřem. Přidat můžete i něco z květináče nebo zahrádky. Pro zvýraznění chuti se nebojte sáhnout po čerstvých bylinkách, tedy koriandru, rozmarýnu, nebo petrželce.

Dodržujte pitný režim

