Dokáže magnet zničit nebo vymazat pevný disk?

Na internetu se můžeme dočíst o všelijakých varováních. Poplašné zprávy, že nás přes webkameru sleduje tajná služba nebo že chytíme devastující počítačový virus, už nikoho nepřekvapí. Ale pozor! Tajné sabotéry údajně najdeme i v naší domácnosti. Tentokrát se podíváme na tvrzení, že domácí magnet dokáže zničit počítačový pevný disk.

Profesor OKAY se ptá, Dokáže magnet zničit nebo vymazat pevný disk?

Magnet není kamarád?

Jako mnoho mýtů, i tento má naprosto reálné základy. Pro staré diskety představoval magnet skutečně velké nebezpečí. Staré datové nosiče pracovaly na magnetickém principu a byly velmi citlivé vůči cizímu magnetickému poli. Obyčejný magnet tak skutečně mohl zničit disketu. Ale i tehdy disketa často vydržela. Dnešní datové nosiče sice také využívají magnetických plotének, ale doba přece jen trochu pokročila. Paměťové karty a flash disky často nerozhází ani pračka nebo mořská voda. Také SSD disky díky absenci pohyblivých částí vydrží ledacos. Ale jak je to vlastně s pevnými disky (HDD), které dosud pracují s pohyblivými částmi?

Čísla hovoří za vše

V první řadě je nutné zdůraznit, že uvnitř pevného disku také pracují magnety a rozhodně nejde o žádná ořezávátka. Proč by se tedy měly leknout obyčejného magnetu, který působí zvenčí? Sám disk zapisuje data pomocí magnetických plotének a zapisovacích hlaviček.Ty jsou od plotének vzdáleny jen 10 nanometrů - pro představu je to asi 40 000 x méně než tloušťka lidského vlasu. Prostě neskutečně málo. Přesto ploténky nijak nenarušují zápis.

Představa, že obyčejný magnet dokáže narušit tak dokonalý uzavřený systém, je tedy přinejmenším fantastická. Na zničení pevného disku bychom museli vzít poněkud silnější kalibr. Data na pevném disku bychom dokázali poškodit až magnetem, který by dokázal ve vzduchu udržet 200 kilogramů.A takové hračky zrovna po kapsách nenosíme.

Konečný verdikt Profesora OKAY

Běžné magnety nepředstavují pro pevné disky žádnou hrozbu.Rozhodně se nemůže stát, že bychom disk poškodili náhodou. Je třeba si dávat pozor na silné otřesy či pády, ale pokud zanecháte disk poblíž magnetu, můžete spát naprosto klidně. Toto magnetické pole nebude mít na váš disk o nic horší efekt než sendvič se slaninou.

Chcete prověřit nějaký mýtus? Pošlete ho Profesorovi OKAY!

Mohlo by vás zajímat


Pohřbili jsme 13 mýtů o elektru

I kolem elektrospotřebičů se šiří veliké množstvý pověr, mýtů a polopravd. Zaměřili jsme se na ty nejčastější a pořádně je prozkoumali.

Přečíst více >>

Je vyšší rozlišení na mobilech vždycky lepší?

Každý rok se objeví mobilní telefony s vylepšenými displeji a samozřejmě i vyšším rozlišením. Má to ale smysl?

Přečíst více >>

Internet vynalezla až 130 241. lidská generace

Přemýšleli jste někdy, kolik generací trvalo lidstvu, než došlo od objevení prvního ohně až k vynálezu internetu?

Přečíst více >>

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.