Co by nemělo chybět v ložnici a co do ní naopak nepatří?

Vstáváte každý den rozlámaní, bez energie a unavení? Na vině může být špatná postel či nevyhovující matrace. Nebo naopak něco docela jiného! Zamysleli jste se někdy nad tím, zda máte správně uspořádanou ložnici? Zda v ní nemáte třeba nábytek a věci, které vám klidný spánek a relax narušují? Pojďte se v našem článku inspirovat tipy jak správně zařídit ložnici, která si zaslouží svůj díl pozornosti stejně jako kterýkoliv jiný pokoj v domácnosti. Vždyť právě zde ložnice je místo, kde čerpáte energii na další den.

Jak zařídit ložnici, aby byla i stylově? Můžete ji vylepšit správnými doplňky, nic nezkazíte svíčkami, obrazem nebo květinou.

 

OKAY Tip: Prohlédněte si nábytek do ložnice, který je momentálně v akci.

Stačí postel, noční stolky a vestavěná skříň

V ložnici rozhodně nemusí být přehršel věcí. Stačí kvalitní vybavení – postel, matrace a skříň či komoda. Pokud je to možné a máte dostatek prostoru, pořiďte si i noční stolek. Na něj si odložte knihy, krém na ruce nebo lampičku na čtení. Postel si postavte tam, kde vám je příjemné, kde se cítíte nejpohodlněji. Skříň do ložnice by měla být dostatečně velká a praktická, ale zároveň nerušivá. Neměla by působit ani příliš masivně, proto je vhodné spíše než klasické šatníky, volit vestavěné skříně.

Komoda je menším pomocníkem skříně do ložnice, která dodá místnosti luxusnější nádech.

Co do ložnice nepatří

Zrcadlo, rotoped, televize. Tyhle věci do ložnice opravdu nepatří. Zrcadlo podle zásad feng-šuej způsobuje vztahové problémy. Když už jej tam musíte mít, tak raději menší a na místě, kde nebude odrážet postel a okno.

Ložnice není ani pracovna ani posilovna. Vyhoďte proto rotoped, posilovací stroje a činky. V této místnosti byste neměli mít ani pracovní stůl se štosem papírů. Odstěhujte i krabice plné sezónního vybavení, vánočních ozdob nebo koš s prádlem, který čeká na vyžehlení.

Televize je palčivé téma. Podle řady psychologů způsobí neklidný spánek, špatné sny a nedostatečný odpočinek. Člověk před usnutím totiž přemýšlí nad právě sledovaným pořadem.

Do prostorné skříně uložíte všechno potřebné, od oblečení až po drobnosti, které nemáte kam jinam uschovat.

 

OKAY Tip: Víte, jaké textílie se hodí do domácnosti? Dozvíte se v našem článku.

Skvělým pomocníkem se vám v ložnici stane noční stolek, na který odložíte knížku, brýle nebo pohár s vodou.

Atmosféru tvoří textilie a osvětlení

Jako osvětlení volte lampičky do ložnice na noční stolek nebo do rohu místnosti. Vždy by mělo převládat tlumené světlo, které tělu pomáhá lépe se připravit na spánek. Trendem posledních let jsou i LED pásky, kterými můžete podsvítit poličku nebo postel.

Nezapomeňte ani na měkké dostoupnutí z postelena huňatý koberec, příjemné povlečení nebo praktické záclony. Povlečení a ložní textil neslouží jen jako ozdoba, ale zajišťují nepostradatelnou regulaci světla, teploty a slunce. Místnost navíc zútulní a přispějí k dobré akustice.

Zdravý spánek raz dva

Dodržujte pár jednoduchých zásad, které vám dopomůžou ke správnému spánku i odpočinku.  

Větrání

  • Možná se to nezdá, ale větrání má zásadní vliv na kvalitní spánek. V nevyvětrané a zatuchlé ložnici se špatně spí, kvůli přebytku oxidu uhličitého, který vydechujeme. Právě jeho vysoké hodnoty mohou mít za následek únavu nebo bolest hlavy. Nezapomeňte alespoň 20 min před ulehnutím do postele pořádně vyvětrat.

Stlaní

  • Stelte si. Ne ale ihned po probuzení. To naopak nechte alespoň půl hodiny postel rozestlanou, aby peřina vyschla a nepřežilo v ní tolik roztočů. Po uplynutí nutné doby postel ustelte a překryjte plédem. Člověk, který si lehá do ustlané postele, má prý klidnější spánek.

Chlad

  • V ložnici je doporučená teplota o 2 °C nižní, než je běžná pokojová teplota. Větrejte a pořiďte si i přikrývku, která s vhodnou hřejivostí reguluje teplotu i vlhkost v posteli.

Prohlédněte si další nabídku nábytku


Článek pro Vás připravila Jana Houbová

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.