Blíží se konec Windows 10! Microsoft nabídne upgrade na Windows 11 zdarma

I přes ujišťování, že operační systém Windows 10 bude posledním, představil Microsoft koncem června jeho nástupce. Windows 11 budou pro uživatele současných Windows 10 zdarma a přinesou celou řadu změn. Jaké novinky můžeme očekávat? A vyplatí se vůbec aktualizace Windows?

Vzhled windows 11
Předpokládaný vzhled operačního systému Windows 11


Windows 11 vs. Windows 10

Pro porovnávání obou systémů je ještě příliš brzy. Microsoft zatím ani neoznámil, kdy vyjde a od kdy se jeho nový systém bude prodávat. Na svých webových stránkách jen uvádí, že počítače s Windows 11 budou dostupné „později tento rok“, přesné datum vydání ale neuvádí.

Minimální požadavky

Co však již známe, jsou požadavky nového systému. Microsoft připravil přehlednou tabulku minimálních parametrů požadovaného hardwaru:

Minimální hardwarové požadavky Windows 11

Procesor

1GHz nebo rychlejší s alespoň 2 jádry kompatibilními se 64bitovou architekurou nebo zařízení SoC.

Paměť RAM

4 GB

Úložiště

64 GB

Grafická karta

Kompatibilní s DirectX 12 nebo novější s ovladačem WDDM 2.0

Displej

9" s rozlišením HD
Připojení Microsoft účet a připojení k internetu pro nastavení Windows 11 Home.

Výběr nového počítače


Některé funkce Windows 11 budou samozřejmě vyžadovat konkrétní hardware: pro Auto HDR potřebujete pochopitelně monitor s HDR, Cortana bude chtít mikrofon a reproduktor, nově integrované Teams kameru a některé funkce v aplikaci Xbox budou potřebovat aktivní předplatné Xbox Game Pass.

Windows 11 menu
Předpokládaný vzhled operačního systému Windows 11

Je můj počítač připraven?

Microsoft připravil nástroj PC Health Check, který ověří, zda je váš počítač připraven k upgradu z Windows 10 Home či Windows 10 Pro. Pokud tímto testem projde, je jeho kompatibilita s novými Windows 11 zajištěna a vy můžete prostřednictvím Windows Update přejít na novou verzi.

Pochopitelně platí, že výše uvedené hardwarové požadavky jsou opravdu minimální a pro plynulý chod systému je dobré počítat s novým notebookem nebo stolním počítačem s výkonným procesorem, větší RAM a rychlým SSD diskem.

Windows 11 rozhraní
Předpokládaný vzhled operačního systému Windows 11


Co je nového ve Windows 11

Už několik dní před oficiálním ohlášením Windows 11 byly k dispozici náhledy jejich uživatelského prostředí. Zprávy a recenze ukázaly, že nový systém přinese upravený grafický vzhled, změn dozná nabídka Start a rovněž se setkáme i s přepracovanou organizací otevřených oken.

Velké změny se ovšem odehrají uvnitř obchodu Windows Store – Microsoft umožní vývojářům účtování poplatků v aplikacích bez podmínky odvádění určitého procenta právě Microsoftu. Zajímavou novinkou je i avizovaná možnost otevírání aplikací pro Androidpřímo v prostředí Windows 11. A k tomu je nový systém „zatím nejlépe zabezpečenými Windows,“ jak uvedl při uvedení šéf vývoje Microsoftu s odkazem na Windows Defender.

Windows 11 na notebooku



Díky předem zveřejněným nárokům nového systému není třeba vyčkávat s nákupem PC nebo notebooku – Windows 11 na ně bezplatně nainstalujete i později.


Věříme, že byl článek pro vás užitečný. Prohlédněte si také novinky nebo další články o elektru.

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.