7 rad, jak vybrat barvu sedačky

Kromě toho, že je sedačka místem pro relaxaci, vyzývá ke setkávání. V obývacím pokoji, a nezáleží na tom v jak velkém, se stane středobodem, takže vynikne i bez ohledu na barvu. Výběr správné barvy můžete buď přizpůsobit designu a barvám pokoje, nebo z ní udělat solitéra místnosti. Ať tak či onak, vybraná barva bude odrazem vaší osobnosti.

1. Barvy a design místnosti

Barvu můžete vybrat podle barevného ladění místnosti a celkového zařízení. Rozhodně se držte pravidla kombinace maximálně tří barev. Tyto tři barvy mohou být buď kontrastní, nebo tón v tónu (to znamená, že by v pokoji měla být například béžová, světle hnědá a tmavě hnědá).

Rohová sedačka Enro kombinuje šedou a černou barvu. Působí tak neutrálně a snadno se doplňuje.

Zohledněte také barvu podlahy a stěn. Obecně platí, že k tmavší podlaze a výmalbě se hodí spíše světlé barvy, ke světlým zase tmavší.

Mezi oblíbené barevné kombinace, které skvěle fungují, patří:

  • kombinace černobílého nábytku a kontrastní barvy sedačky – například červená, modrá, zelená nebo fialová,
  • moderní nábytek s dekorem dřeva v kombinaci s teplými odstíny – žlutá, oranžová, červená,
  • masivní a rustikální nábytek se sedačkou, která bude respektovat pravidlo tón v tónu – hnědá, béžová, okrová.

2. Neutrální, která se hodí ke všemu

Pokud do nového bytu pořizujete nejprve sedačku a postupem času budete místnost vybavovat nábytkem, sáhněte po neutrálních barvách, které snadno sladíte s barvami dalšími. Ideální je krémová, šedá nebo námořnická modř. Výraz sedačce dodají barevné polštářky a plédy, které můžete měnit podle libosti.

Rohová sedačka Deluxe nabízí kombinace bílé a béžové barvy. Půjde tak velmi snadno sladit s dispozicemi vašeho obývacího pokoje.

3. Přenesete exteriér do interiéru

Pokud má váš obývák velké prosklené dveře do zahrady nebo prosklenou stěnu směrem do ulice, inspirujte se venkovními barvami. V případě pohledu do zeleně zvolte jakýkoliv odstín zelené nebo hnědé barvy. V případě, že máte výhled do ulice, vsaďte na barvu některé z okolních budov. Pravděpodobně se rozhodnete pro elegantní šedou nebo terakotu, která bude navozovat barvu cihlových stěn.

4. Prosvětlení pokoje

Při volbě barvy berte v potaz to, jak světlá nebo naopak tmavá místnost je. Pokud do místnosti dopadá jen málo přirozeného světla a převládá v ní spíše stín, rozhodněte se pro světlé provedení. Do velké světlé místnosti můžete bez obav postavit tmavou sedačku. Také nezapomeňte zohlednit, kam pohovku umístíte. Pokud se rozhodnete pro prostor před velkým oknem, kterým do pokoje celý den svítí slunce, je lepší zvolit světlejší barvy (krémová, béžová), které sluneční paprsky ani po několika letech nevyšisují.

Rohová rozkládací sedačka Bilto nabízí dekor v šedo modré barvě. Výborně se tak hodí do prosvětlených místností.

5. Kdo bude sedačku používat

Výběr barevného tónu přizpůsobte těm, kteří budou sedačku používat. Máte doma malé děti nebo s vámi gauč sdílí i čtyřnohý mazlíček? V tom případě sáhněte po neutrální tmavé nebo středně tmavé barvě, na které nebudou vidět skvrny od pastelek, jídla nebo otisky tlapek. V případě chlupatých miláčků dejte přednost látkám, které jsou vhodné pro domácnosti, ve kterých se vyskytují zvířata.

Sedací souprava Berg má dominantní modrou barvu, která velmi snadno zamaskuje různé nečistoty.

6. Charakter místnosti

Zvažte, jaký je celkový charakter místnosti. Je obývák určený spíše pro relaxaci nebo zábavu? V případě, že má místnost stanovené téma, budete chtít, aby je odrážela i barva sedačky. Pro zábavu a aktivitu se hodí výrazné barvy, mezi které patří červená nebo fialová. Naopak relaxační ráz vyžaduje spíše světlé barvy, jakými jsou minimalistická světle zelená nebo béžová.

7. Solitér

Vzhledem k tomu, že je sedačka nejdominantnějším nábytkem obýváku, snadno z ní můžete udělat solitéra. Stačí, když se rozhodnete pro kontrastní křiklavou barvu, která se v místnosti neobjevuje. O slovo se v tomto případě hlásí i výrazné vzorování, které upoutá na první pohled.


Věříme, že byl článek pro vás užitečný. Prohlédněte si také novinky nebo další články.

LCH012020

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.