3 jednoduché recepty pro grilování

Grilování neodmyslitelně patří k oblíbeným venkovním činnostem během příznivého počasí. Grilované maso, ryba, zelenina nebo sýr, dobré pečivo, k tomu skvělý dip a třeba domácí bezinková limonáda. Přinášíme tři jednoduché recepty pro grilování, které z vás udělají dokonalého hostitele.
Základem je samozřejmě gril.Pokud máte k dispozici zahradu, gril je téměř nutností. Ať už modernější a stále oblíbenější plynový gril, nebo časem prověřená klasika, tedy stolní gril. Někdo se nedokáže vzdát grilování na dřevěném uhlí především z obavy, že na plynu to „není ono“. Nemusíte se bát, chuť totiž vynikne téměř identicky a rozdíl nepoznáte. Pokud nemáte k dispozici zahradu ani terasu, kam byste gril umístili, nezoufejte. Kontaktní griludělá podobnou službu jako zahradní gril a grilovaných dobrot se tak nemusíte vzdát ani v tomto případě. Stačí jej totiž zapojit do elektrické sítě a grilování může začít.

Hovězí burger

Základem pro přípravu skvělého burgeru je maso a žemle. Na dva "macky" budete potřebovat:
  • 300─400 gramů mletého předního hovězího,
  • sůl a pepř,
  • 2 burgerové žemle,
  • čedar,
  • zeleninu dle chuti (rajčata, okurek, cibule),
  • dresing, majonézu.
Hovězí burger
Příprava není tak složitá, jak si možná myslíte. Z mletého masa si vytvoříme asi 1,5–2 centimetry vysoké placky. Pomoci si můžeme tvarovačem na burgery, díky kterému bude každý kousek stejně velký. Takto připravené burgery dáme na rozpálený gril – u zahradního grilu grilujeme asi 3 až 4 minuty z každé strany dle požadovaného stupně propečení, na kontaktním grilu může být tato doba o něco kratší. Zatímco se maso griluje, připravíme si žemle. Je možné si koupit již hotové, ale ani příprava domácích žemlí není žádný oříšek. Rozkrojené žemle můžeme prohřát na grilu, položíme na ně sýr, maso, které osolíme a opepříme, naskládáme zeleninu, přidáme dip nebo majonézu, přiklopíme druhou polovinou žemle a je hotovo.
OKAY tip: Ke grilování patří kvalitní potraviny a ty je potřeba správně skladovat. Přečtěte si náš článek Jak skladovat potraviny.

Pstruh na grilu

Pokud byste raději nějakou lehčí variantu grilování a máte rádi ryby, grilovaný pstruh je rychlý, jednoduchý a chuťově výborný. Příprava není vůbec náročná. Na dvě porce si připravte:
  • 2 čerstvé vykuchané pstruhy,
  • citron,
  • čerstvý tymián a rozmarýn,
  • sůl a pepř,
  • olej na potření.
Pstruh na grilu
Vykuchané ryby důkladně umyjeme, osolíme a opepříme, a to i zevnitř, pokapeme citrónovou šťávou, dovnitř dáme snítky tymiánu s rozmarýnem. Takto nachystané ryby necháme v alobalu aspoň hodinu odležet, aby pěkně voněly po bylinkách. Ryby grilujeme na přímém žáru asi 12 minut z každé strany, dokud není kůže dozlatova. Pro lepší manipulaci při otáčení ryb je dobré použít rošt určený na grilování ryb. Na kontaktním grilunastavíme střední teplotu. K pstruhům doporučujeme podávat čerstvé pečivo a nebo zeleninu a jogurtový dip.
OKAY tip: Ke grilování patří kvalitní potraviny a ty je potřeba skladovat v kvalitní lednici. Podívejte se na naši nabídku lednic.

Grilovaná zelenina

Grilovat se dá prakticky jakákoliv zelenina, je tedy jen na vaší chuti, čemu dáte přednost. Zelenina se griluje na vysokém žáru a dobře rozpálenému grilu. Ingredience jsou velmi jednoduché:
  • zelenina – paprika, lilek, čekanka, žampiony, cuketa, chřest, rajčata aj.,
  • olivový olej na potírání,
  • sůl a pepř.
Grilovaná zelenina
Zeleninu očistíme, nakrájíme na silnější plátky, potřeme olejem a dáme na rozpálený gril. Grilujeme z obou stran asi 5 minut. Po sejmutí z grilu osolíme a opepříme, můžeme ještě zakápnout trochou oleje. Grilovaná zelenina se skvěle hodí jako příloha, ale také jako samostatný chod. Chuť ještě podtrhne například česnekový nebo jogurtový dresing.
Grilování na kompaktním grilu
Receptů na grilování je celá řada a na své si přijde každý, ať už dáte přednost masu nebo zelenině. Díky nejrůznějším variacím a alternativám může být každé vaše grilování jedinečným kulinářským zážitkem, ať už na zahradě, nebo v kuchyni vašeho panelákového bytu.

Věříme, že článek byl pro vás užitečný. Prohlédněte si také novinky nebo další články o elektru.

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.