11 tipů, jak ušetřit na energiích

Více než kdykoliv jindy, je téma šetření energií aktuální! Prudké zvyšování cen se dotýká všech oblastí života a toto téma dotírá na mnohem širší okruh lidí. Je však možné na tyto dramatické částky za energie vyzrát? Existuje pár způsobů, jak na to! V našem článku vám přinášíme ty, které vám vrátí peníze zpátky do peněženky.

Inteligentní úspora energie

Poradíme vám, jak ušetřit energii i finance, aniž byste se museli omezovat.

OKAY Tip: Víte, jaké jsou rozdíly v energetických třídách lednic a které jsou nejvíce úsporné? Poradíme vám v našem článku.

Nové energetické štítky lednic

Díky novým energetickým štítkům se budete snáze orientovat v nabídce nejen lednic, ale i dalšího elektra.

1. Energetické štítky lednic

Provoz ledničky, chladničky i mrazáku jede doslova nonstop – 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Proto se rozhodně vyplatí investovat do kvalitního spotřebiče s co nejmenšími náklady na provoz. Úplně nejjednodušší orientace je podle podrobných štítků, které na každé lednici najdete. Nejúspornější ledničky a mrazničky jsou označované písmenem A, nejméně úsporné G.

Nově jsou navíc opatřeny QR kódem, který stačí pouze naskenovat v chytrém telefonu či tabletu a rázem se ocitnete v online databázi, kde už si velmi snadno vyhledáte veškeré požadované informace. Dokonce si zde můžete i srovnávat výrobky.

2. LED žárovky a zhasínání

LED žárovky pracují na principu elektroluminiscence, což znamená, že přemění elektrickou energii přímo na světlo a nevzniká tak žádné teplo. Díky tomu se energie ihned přemění a nepotřebuje tak vysoký příkon, tudíž nespotřebuje tolik elektřiny. Navíc svítí stejně dobře jako klasické žárovky, jejich pořizovací cena se drží v rozumné hladině a mají výbornou a dlouhou životnost. Pokud byste chtěli být ještě o krok napřed, vyzkoušejte smart osvětlení. Pro zapomětlivé ideální řešení. Už se vám totiž nestane, že byste svítili celé hodiny, světlo totiž můžete ovládat na dálku. Navíc, a to je velký hit, můžete měnit barvy či si nastavit časovač.

LED žárovka Emos

Moderní LED žárovky jsou cenově dostupné a šetří vaši peněženku.

3. Odmrazujte, zavírejte

Abyste ušetřili, je dobré mrazák a ledničku pravidelně odmrazovat. Naštěstí dnes už najdete na trhu modely s technologií No Frost, která vás této otravné povinnosti zbaví. Ušetřit pár korun lze i zdánlivě nepodstatnými věcmi. Například nechávejte jídlo před uložením do lednice vychladnout, nenechávejte otevřené dveře spotřebiče a pravidelně utírejte těsnění.

4. Větrání

Kromě toho, že je příjemné se nadýchat čerstvého vzduchu, můžete jím i zvrátit ztráty tepla. Jak je to možné? Při krátkém, ale intenzivním větrání, kdy budou okna dokořán, se rychle vyvětrá, ale stěny zůstanou teplé. Pokud máte třeba okno na ‚‚ventilačku“ a topíte, plýtváte!

5. Vyrábějte si vlastní energii

Když se podíváte na aktuální ceny elektřiny a hned neomdlíte, je jasné, že je nejvýhodnější si vše radši udělat sám. Navíc je to dlouhodobé řešení a investice do budoucna, která se jistojistě vrátí. Řešením tedy může být vyrábět si energii dnes tolik populární střešní fotovoltaikou. Dobrou zprávou je, že na instalaci solárních panelů se dá sehnat dotace díky programu Nová zelená úsporám, která je jedním z nejefektivnějších v České republice nejen pro rodinné domy, ale i pro byty. Přebytky elektřiny se také neztratí, protože je možné ukládat je do baterií.

Solární panely

Solární panely jsou považovány za řešení budoucnosti při výrobě energie.

6. Šetřete vodou

Byť je to příjemný relax, zkuste dát přednost sprše, před horkou koupelí s vodou po okraj vany. Spotřebujete zhruba desetinu vody a to už je nějaký rozdíl. Podpořit šetření můžete i koupí úsporné sprchové hlavice. Zároveň se snažte co nejvíce vypínat vodu, ať zbytečně neteče, třeba při čištění zubů nebo odličování. V případě myčky na nádobí, se pokuste ji zapínat, až bude úplně plná. To šetří nejen vodu, ale i energii.

Hrnec na plotně

Při vaření myslete i na nezbytně nutné množství vody, protože čím více vody, tím je delší doba vaření a větší spotřeba energie.

7. Úsporné vaření

Určitě to také děláte, vezmete první hrnec, který vám přijde pod ruku a hodíte jej na plotnu. Pozor na to! Když postavíte příliš malý hrnec na větší plotýnku, uniká teplo. Dbejte na to, aby průměr hrnce vždy odpovídal velikosti hořáku. Dále nezapomínejte používat pokličku, opravdu není jen na ozdobu. Bez této drobnosti však spotřebujete až o 300 % energie více. A navíc vaření bez ní trvá o dost déle. Úspornější jsou také indukční desky, oproti sklokeramickým až o 45 %. Zvažte tedy, zda se vám nevyplatí více.

8. Vždy plná pračka

Vzpomeňte si na situaci, kdy si nutně potřebujete oprat jednu halenku nebo jedny kalhoty, které zkrátka na páteční večer musíte mít! Tak přesně tato jedna věc, spotřebuje energie tolik jako pračka úplně plná. Je faktem, že některé už jsou v dnešní době vybaveny úsporným režimem, který je schopný reagovat i na poloviční naplnění a sníží tak spotřebu energie až o jednu třetinu. Je však stále lepší počkat, až je pračka zcela naplněná.

9. Vypínejte počítač

Může se to zdát jako hloupost, ale opak je pravdou. Je důležité, abyste své stolní počítače ‚‚uspávali“, především ty výkonné herní. Je pochopitelné, že zavřít všechny karty, programy a softwary je otravné, pokud musíte třeba za pár hodin zasednout opět k práci. Proto je bezbolestným řešením Režim spánku. Spotřeba energie je minimální a vy se můžete ihned vrátit k práci. Velkým hitem se v poslední době staly i chytré zásuvky. Díky nim totiž můžete sledovat krátkodobou i dlouhodobou spotřebu svých zařízení. Po spárování s Wi-Fi je můžete ovládat i skrz smartphone.

 

Smart zásuvka Tesla Smart Plug

Díky chytré zásuvce Tesla budete moci kontrolovat spotřebu svých elektrospotřebičů.

10. Vodu ohřívejte v rychlovarné konvici

Nejen, že to bude rychlejší, ale i úspornější! Vodu totiž nejrychleji a s nejmenšími ztrátami ohřejete v rychlovarné konvici. Můžete tak ohřát vodu na čaj a kávu, ale i na vajíčka, rýži či brambory. Stačí ji pak vroucí rovnou nalít do hrnce a začít vařit.

Pokojový termostat Emos

S pokojovým termostatem můžete regulovat teplotu v domácnosti přesně podle vašich představ.

11. Pořiďte si chytré spotřebiče

Sice to už zmíněné bylo, ale opakování je matkou moudrosti. Investujte do moderních chytrých spotřebičů, které vám budou vše šetřit bez starostí. Kupte si úspornou lednici, pračku nebo myčku. Pořiďte si solární panely, nebo vyměňte stará okna za nová, které budou dobře těsnit. Pro lepší přehled si sežeňte i termostat, díky kterému si přesně nastavíte teplotu dle vašeho přání – přes den a v noci nižší, večer vyšší. Moderní termostat můžete navíc ovládat na dálku svým smartphonem.

Prohlédněte si další nabídku elektra

Prohlédněte si další nabídku elektra


Článek pro Vás připravila Jana Houbová

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.