Co pro vás znamená konec podpory Windows 7?

Windows 7 světlo světa spatřily 22. října 2009. Společnost Microsoft se zavázala, že jim podporu bude poskytovat celých 10 let. 14. ledna 2020 přestala společnost „sedmičky“ podporovat, aby se mohla plně zaměřit na vylepšování nových Windows 10. Pro předchozí systém už tedy není dostupná technická podpora ani aktualizace softwaru, které chrání váš počítač.Konec windows 7

Jak se konec podpory projeví na vašem počítači?

Pokud váš počítač běží na Windows 7, od 14. ledna již nedostává aktualizace týkající se zabezpečení, služby vám již nebudou poskytovat další podporu, a navíc budou postupně ukončovány. Do propadliště minulosti se dostanou například některé hry, jako je Backgammon na internetu nebo Dáma na internetu. Kromě toho skončí také elektronický Průvodce programem pro Windows Media Center. V lednu také skončila podpora aplikace Internet Explorer.

Notebook windows 10

Nejlepší řešení problému

Pokud budete i nadále používat Windows 7, váš počítač bude fungovat. Musíte se však připravit na to, že bude více ohrožen nejrůznějšími bezpečnostními riziky a viry kvůli chybějícím aktualizacím zabezpečení. Ideálním řešením je tedy přechod na nové Windows 10 a nákup nového notebooku nebo herního počítače. Kombinace nového Windows a nového stroje vám otevře zcela novou a rychlejší dimenzi počítačového a on-line světa, kterého se již nikdy nebudete chtít vzdát.

Notebook značky Asus

Notebook ASUS S412FA s Windows 10

Nový operační systém si můžete nainstalovat i na svůj starý počítač, ale musíte počítat s jeho nižším výkonem. Navíc s upgradem bude docela dost práce. Veškeré soubory bude potřeba zálohovat na externí disk, dále si budete muset koupit originální licenci Windows 10 a instalace může na starém stroji trvat i desítky minut nebo klidně hodinu. Přestože upgrade není složitý, přece jen by se mu měl věnovat odborník. Tak budete mít jistotu, že nepřijdete o žádná data.

Proč nadále nepoužívat Windows 7

Pro přechod na nový operační systém vás nikdo nutit nemůže, měli byste však vědět, jaká rizika podstupujete, pokud se rozhodnete setrvat v používání sedmiček.

Notebook windows 10

Ohrožení budete především při brouzdání na internetu. Chybějící bezpečnostní aktualizace totiž bude lákat nejrůznější hackery, viry, trojany, ransomware i malware. Postupem času dojde k omezení funkčnosti důležitých aplikací a rovněž výrobci antivirových systémů budou své produkty při vývoji směřovat na Windows 10 a ne na 7.

Notebook značky Asus

Notebook ASUS X509UB s Windows 10

Výhody nákupu nového PC s Windows 10

Pokud fungujete na Windows 7, je velmi pravděpodobné, že je váš počítač či notebook starý alespoň 8 let. Není na čase si udělat radost a pořídit si nový a výkonnější stroj? Nové počítače se prodávají s již nainstalovanými Windows 10. Proč se pro obnovení vašeho „počítačového parku“ rozhodnout? Výhod je celá řada!

  • Nejrychlejší SSD disky – počítač s SSD diskem zrychlí veškeré činnosti, které na PC děláte. Rychlejší bude projíždění webových stránek, spouštění náročných aplikací, hraní her s propracovanou grafikou, úprava většího množství fotografií i zapnutí počítače.
  • Libovolné provedení displeje – při výběru nového notebooku můžete sáhnout například po plně konvertibilním zařízení, které budete moci využívat stejně jako tablet s dotykovým ovládáním. Pro sledování videí a filmu pak stačí jen využít možnosti stanu a vychutnat si zážitek. Žádné doplňkové příslušenství již nebude třeba.
  • Kvalitní obraz z jakéhokoliv sledovacího úhlu – pokud k notebooku nemáte připojený monitor, nedosahuje obrazovka vašeho starého notebooku takových kvalit, abyste byli schopni rozeznat i nejjemnější detaily. O to horší je kvalita obrazu, pokud ji sledujete venku. Nové obrazovky jsou opatřeny IPS panelem, který můžete sledovat z jakéhokoliv úhlu a dokonce i za slunečného počasí a obraz bude vždy kvalitní a plný barev.
  • Delší výdrž baterie – baterie u strojů starších pěti let mají pravděpodobně dost omezenou dobu výdrže, v nejhorším případě počítač funguje jen po připojení do elektřiny. Nové osobní počítače však nabízejí kapacitu 5 a mnohdy i 10 hodin, což je benefit, za který stojí si připlatit.

Notebook značky Acer

Acer Nitro 5 AN515-52-59FA s Windows 10

Proč se rozhodnout pro Windows 10

Jaké jsou přednosti nového operačního systému? Především se jedná o to, že reaguje na vysoké požadavky dnešního světa. Můžete jej ovládat myší, klávesnicí, dotykem nebo digitálním perem. To však není všechno.

  • Bohatá nabídka a jednoduchý přístup k aplikacím – v Microsoft Store najdete veškeré aplikace, které potřebujete nejen pro denní chod, ale i pro zábavu. Díky Microsoft účtu se navíc používané aplikace automaticky synchronizují třeba s dalším v domácnosti používaným notebookem.
  • Integrované zabezpečení – Windows Defender je integrovaná ochrana, která nevyžaduje žádné další extrémní náklady. Operační systém pohlídá vestavěný antivir včetně firewallu a dalších ochranných prvků pro internet. Vaše surfování nebude ničím ohroženo.
  • Přihlášení bez hesla – díky Windows Hello nemusíte pokaždé zadávat dlouhé a bezpečné heslo. Stačí využít kameru pro rozpoznání tváře nebo použít čtečku otisků prstů.
  • 5 GB úložného prostoru zdarma – získáte po zřízení účtu na OneDrive úložišti. Aplikace je součástí instalace operačního systému a je možné ji stáhnout i do vašeho telefonu.
  • Hraní v nové dimenzi – Windows 10 vám zajistí optimální softwarovou podporu pro maximální výkon vašeho hardwaru. Kromě toho získáte přístup ke službě Xbox Game Pass for PC, která vám za měsíční paušál umožní přístup k více než 100 hrám.

Notebook windows 10

 


Věříme, že byl článek pro vás užitečný. Prohlédněte si další novinky nebo články o elektru.

LCH022020

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.